Bent u een zakelijke klant? Log in als bedrijf om B2B prijzen te zien.

Wereld Natuur Fonds

2.5% van de waarde van uw order doneren wij!

De oorsprong van onze producten, het beuken hout, komt uit het land waar een groot gedeelte van de "longen van Europa" liggen, Roemenië. Dit gebied wordt de Karpaten genoemd. Daar wij naast de mensen en eerlijke arbeid ook het milieu van groot belang vinden in Europa en specifiek in dit land, steunen wij met elke aankoop de bescherming van dit zeer belangrijke natuurgebied voor Europa. Dit doen wij door 2,5% van de waarde van de order doneren.

U hoort het al, wij zullen dit geld niet zelf beheren en wenden aan de Karpaten. Een drietal organisaties heeft afgesproken om het wild weer in Europa te laten terugkeren. Een belangrijk onderdeel is hiervan de juiste dieren in de Karpaten uit te zetten. Hierdoor krijgen we niet alleen dieren in het wild die er al decennia door toedoen van mensen niet meer zijn, maar zorgen we hiermee ook voor een betere balans qua bomen, planten en struiken. 

Één van deze organisaties is het Wereld Natuur Fonds (WNF). Wij hebben ons gecommitteerd 2,5% over onze omzet af te dragen aan het WNF ten behoeve van het beschermen van de Karpaten in Roemenië. 

Rewilding Europe (Bron: Wereld Natuur Fonds)

Op 18 november 2010 werd het programma Rewilding Europe in Brussel gelanceerd. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien van Oranje faciliteerde de bijeenkomst. 

Leegloop platteland

Volgens het Institute for European Environmental Policy (IEEP), zal de nu al forse leegloop van het Europese platteland zich doorzetten tot 2030. Europese steden zijn gemiddeld 78% gegroeid in de afgelopen 50 jaar. Schattingen geven aan dat in 2020 vier van de vijf Europese burgers in stedelijk gebied leeft. Voor het Europese platteland heeft dit grote gevolgen. Het landschap ontvolkt, grond wordt uit landbouwproductie genomen, jongeren trekken naar de stad, terwijl oudere mensen juist proberen te overleven in dorpen die nauwelijks nog toekomstperspectief hebben.

Naar schatting zal in Europa een totale oppervlakte van meer dan 30 miljoen hectare grond verlaten worden. Als niet ingegrepen wordt, groeit er over een tiental jaren niets anders dan bos op deze grond. Met tot gevolg een immense daling van het aantal soorten planten en dieren.

De resultaten van dit onafhankelijke rapport van het IEEP, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds, werden in Brussel tijdens de aftrap van Rewilding Europe gepresenteerd. Ze onderbouwden de historische kans die Rewilding Europe ziet voor ruraal Europa. Nooit eerder was de sociale en economische situatie van dien aard dat grote delen boerengrond langzaam verbossen, zonder dat ze een ander duidelijk toekomstperspectief hebben.

Rewilding Europe wil in gebieden waar deze situatie speelt, een economisch levensvatbare, op natuur gestoelde economie opbouwen. Hoe? Door het terugbrengen van cruciale soorten die nu ontbreken. Bijvoorbeeld populaties wilde grazers zoals hert, Europese bizon, rund en paard waar deze uitgestorven zijn. Vooral deze grote grazers zorgen dat een gevarieerd, rijk landschap blijft bestaan. Een aantrekkelijk landschap voor planten en dieren, maar ook spectaculair voor toeristen. En voor lokale ondernemers die kunnen profiteren van deze toeristen en van de producten die geoogst kunnen worden uit de nieuwe wildernis zoals vlees, kruiden of paddenstoelen. 

Economisch levensvatbaar

Tijdens de aftrap van Rewilding Europe riepen vertegenwoordigers van de eerste vijf veldprojecten (Velebit in Kroatië, West-Iberia in Portugal en Spanje, de Donau Delta in Roemenië en de Oekraïne, de Zuidelijke Karpaten in Roemenië en de Oostelijke Karpaten in Polen en Slowakije), Ladislav Miko (directeur Natuur van de Europese Commissie), Harvey Locke (Wild Foundation USA), private fondsen, politici, economen en organisaties uit alle hoeken van het continent, gezamenlijk op tot actie om het verlaten Europese platteland weer natuurlijker en economisch levensvatbaar te maken.

Rewilding Europe - A new beginning. For wildlife. For us. 

De Karpaten

De Karpaten strekt zich uit over een groot gedeelte van Oost Europa. Het gebergte strekt zich grotendeels uit over Tsjechië, Slowakije, Polen, Oekraïne en Roemenië. Uitlopers zijn te vinden in Oostenrijk, Hongarije en Servië. Met een totale lengte van 1500km en ongeveer 350km breed is dit het grootste gebergte van Europa. 
houten broodplank houten kaasplank houten pizzaplanken houten vleesplanken Onderhoudsolie snijplanken serveerplanken en hakblokken Houten hakblokken hakblok kopshout Houten Dienbladen